Pensionsopsparing – Part 1: Vanvittige omkostninger og dårlige investorer

Jeg har fornyligt flyttet min pensionsopsparing. Det kommer der en lille pensionsserie ud om i 2 afsnit. Her i første afsnit handler det om udgifterne ved at have en pensionsopsparing stående.

Omkostninger på min gamle pensionsopsparing

Min pensionsopsparing fra mit gamle arbejde er langt fra gigantisk og der er ikke blevet indbetalt til den i 2 år nu. Derfor er det heller ikke et stort tab jeg har haft.

ÅOP er dog af ukendte årsager steget hvert år, så min pensionsopsparing rent faktisk er blevet mindre værd mens den har passet sig selv. Det er utroligt når man tænker på den stigning vi har set i en lang årrække på aktiemarked.

ÅOP på pensionsopsparing

Stigningen i ÅOP sker desuden helt uden at du behøver at godkende noget eller bliver oplyst om hvorfor det forholder sig sådan..

Hvad har det betydet for den samle pensionsopsparing?

Det har betydet at min samle pensionsopsparing er steget med sølle 337 kr. over de sidste 2 år i et stabilt stigende aktiemarked.

Det kan fx sammenlignes med SP 500. Det har den samme periode fra 31/12 2016 – 31/10 2018 steget fra 2238 til 2723. Altså en stigning på ca. 21,67 %.

Min pensionsopsparing er i samme periode steget med 0.625 %…

Pensionsopsparing

Det betyder dermed, at Danica Pension er både dyre i omkostninger, og at de har været utrolig dårlige til at investere min pensionsopsparing. Det giver derfor selvfølgelig ikke mening at blive ved dem.

Hvad kan du gøre ved det?

Har du også pensionsopsparinger stående fra tidligere arbejdspladser, så kan du ligesom mig selv bestemme over dem.

Opspor alle dine gamle pensioner og log ind på kontoerne. Derfra kan du få oversigten over hvordan din pension bliver forvaltet. Du kan bl.a. se størrelsen i kr. og øre, årlige omkostninger og afkast. Bliver din pension forvaltet ligeså elendigt som min, så er det på tide at du får den flyttet og selv overtager forvaltningen.

Husk hvornår din pensionsopsparing er oprettet

Inden du kaster dig ud i at ændre i din pension, skal du huske at tage hensyn til hvornår den er oprettet. Det kan nemlig have kæmpe betydning for hvornår du kan få den udbetalt.

Efter de nye skærpede pensionsregler skal du være opmærksom på følgende årstal:

  • Er din pensionsopsparing oprettet før maj 2007 kan du få den udbetalt fra du fylder 60 år.
  • Er din pensionsopsparing oprettet mellem 2008 og 2017 kan du få den udbetalt 5 år før den gældende pensionsalder.
  • Er din pensionsopsparing oprettet i 2018 eller efter kan du få den udbetalt 3 år før den gældende pensionsalder.

Læs mere om de nye pensionsregler.

Hvad kan du gøre ved det, tænker du måske?

Det bliver relevant for dig i den situation at du fx skifter job. Skifter du job og får en ny (eller opretter en ny selv) pensionsordning via den nye arbejdsgiver, kan du med fordel flytte din gamle ordning over i den nye, idet at du så kan flytte din 60 års ret videre til det nye depot (såfremt den gamle ordning er fra før maj 2007. Er den fra før 2018 kan du flytte 5 års retten med over).

Det kan som hovedregel oftest betale sig at flytte den gamle pension med over i den nye. 

Vær desuden opmærksom på hvor hurtigt du skal flytte pensionen. Regler har også her ændret sig de sidste par år.  

Sådan flytter du til Nordnet

Jeg har selv valgt at flytte min pensionsopsparing til Nordnet. Det har jeg gjort fordi Nordnet generelt er gode til at holde omkostninger og gebyrer på et minimum, og fordi jeg selv har 100 % kontrol over hvad der investeres i.

Følg link til Nordnets side om pension.

For at flytte din pension, skal du udfylde en blanket på Nordnets side og sende den via deres meddelelsessystem(Følg instrukser fra linket). Jeg havde allerede en konto til mine investeringer for frie midler, da jeg flyttede min pension over. Derfor kunne jeg let finde blanketten og sende den videre. Jeg modtog svar næste dag, og flytningen blev sat i gang.
Ca. 2 uger efter stod opsparingen på mit depot ved Nordnet.

Min oplevelse med at flytte pensionen var rimelig smertefri. Det tog ca. 30 min + nogle korte korrespondancer via meddelelses funktionen.

Næste afsnit: Pensionsopsparing – Part 2: Investering af pensionsopsparing ved Nordnet

*Jeg er ikke affilieret med Nordnet. Jeg bruger blot deres service selv. Andre services fungerer muligvis ligeså godt eller bedre.

Husk: Ingen passer bedre på dine penge end dig selv.

Så tag kontrol over din pension, investeringer og opsparinger selv. Det kommer du meget længere med end diverse ”ekspertråd” fra banker, investerings”rådgivere”, forsikrings”rådgivere”, mv.

*Artiklen opdateret d. 13/12 2018 med afsnit omkring årstal for oprettelse af din pensionsopsparing.

Skriv en kommentar