Hvad er en investeringsforening

Indeksfonde eller investeringsforeninger er skabt for at gøre det let at investere bredt i aktie- og obligationsmarkedet. Med en investeringsforening har du mulighed for at købe en bred portefølje indenfor en bestemt sektor eller hele det brede marked.

Du kan både købe indeksfonde der dækker det danske marked, hele det globale marked eller noget helt tredje.

Investeringsforening - indeksfond

Filosofien bag investeringsforeninger er, at det ikke er muligt på langt sigt at opnå et højere afkast end det gennemsnitlige markedet.

Lige meget om din kollega eller onkel altså kender den hotteste børshandler, så vil det på langt sigt ikke kunne betale sig at tage imod deres råd, da de på længere sigt ikke vil kunne opnå et højere afkast end det gennemsnitlige afkast på marked.

Passiv forvaltning vs aktiv forvaltning

Investeringsforeninger kan både være aktivt eller passivt forvaltet.

En aktivt forvaltet investeringsforening bliver altså styret af en manager/børshandler der aktivt køber og sælger for at opnå det højest mulige afkast.

I en passiv forvaltet investeringsforening bliver der ikke købt eller solgt. Den forbliver stabil med de først valgte aktier eller obligationer. Det betyder også at en passivt forvaltet forening har langt lavere omkostninger.

Lave omkostninger er en helt utrolig vigtig faktor i alt aktiehandle. Høje forvaltningsomkostninger spiser alt for meget af overskuddet for den typiske danske investor.

Hvilken Investeringsforening har de laveste omkostninger i Danmark?

Den billigste indeksfond kan findes på Nordnets platform. Nordnet er eksperter i indeksfonde og tilbyder både aktive og passive indeksfonde.

Indeksfonden med den laveste omkostninger er: Globale Aktier Min. Risiko KL

De løbende omkostninger ved denne fond er på 0.5%, hvilket altså ikke kan findes billigere på det danske marked.

Sådan kommer du let i gang

Det er let og ukompliceret at komme i gang med at bruge Nordnets platform.

  1. Opret konto ved Nordnet (Du kan selvfølgelig beholde din egen bank også)
  2. Overfør penge til indkøb fra din almindelig bankkonto
  3. Køb den billigste indeksfond – Globale Aktier Min. Risiko KL
  4. Bonus: Vil du investere løbende, så kan du let oprette en ”månedsopsparing”.

Med en månedsopsparing kan du let og automatisk investere i indeksfonde hver måned. Du slipper for endda for at betale kurtage hver måned. Endnu en udgift bliver dermed sparet, som vil kunne ligges  til overskuddet.

Læs også – Betal dig selv først – automatiser din vej til rigdom

Hvad med skatten?

De danske investeringsforeninger er tilpasset til den danske skat. Det er derfor meget simpelt at investere i. Køber du den omtalte investeringsforening, skal du betale skat ved salg af foreningen og når et udbytte udbetales(realiseret afkast).

Skatten bliver oftest klaret af den platform du handler på. Så du skal blot kontrollere at den passer på din årsopgørelse.

Husk altid selv at tage ansvar for din skat. Læs nærmere om skat på indeksfonde på skats hjemmeside.

(Jeg er ikke finansrådgiver, men gør selv brug af ovenstående platform og indeksfond)

Vil du i gang med at investere et større beløb i indeksfonde?

Tilmeld dig “Frihedsjægerne”, så får du 4 konkrete og handlingsrettede trin til at komme hurtigt i gang med din vej mod at blive økonomisk uafhængig.