Er FIRE usolidarisk?

Med den stigende interesse for FIRE følger også en del kritik af konceptet. Kritikerne hævder fx at det er usolidarisk overfor resten af samfundet. Politikerne hævder at det er dårligt for økonomien og dermed hele Danmark. Men har kritikkerne egentlig noget af have deres kritik i?

Jeg diskuterer her nogle af de kritikpunkter, jeg oftest støder på.

Er du ikke forpligtet til at arbejde, hvis du kan?

Nej, det er du ikke. Det er det korte svar.

Når det er sagt, så kan jeg sagtens se pointen med denne anke. Jeg forfølger personligt ikke økonomisk uafhængighed, så jeg ikke behøves at stå ud af sengen om morgenen. Jeg forfølger det i højere grad på grund af den frihed der følger med.

Der er mange flere måder at bidrage til samfundet på end at have et 8-4 arbejde du bliver betalt for. I år har jeg arbejdet frivilligt et par timer om ugen ved julehjælpen. Det giver ikke betaling eller kan aflæses i den danske BNP, men det giver da klart mere værdi til samfundet end de fleste almindelige betalte jobs derude. Med økonomisk uafhængighed kunne jeg give endnu flere timer til lignende projekter.

Samtidig syntes jeg ikke, at jeg er skabt for at tjene penge til staten. Jeg er lykkelig for at vi i Danmark har hospitaler, uddannelser, arbejdsløshedspenge, mv til rådighed. Jeg har intet imod at betale skat, men tjener jeg nok passiv indkomst til at betale for min tilværelse, betaler jeg altså også en rimelig høj skat af den. På den måde tilføjer jeg skattekroner til staten, men har nu også mulighed for at bruge min tid aktivt på at hjælpe mig selv og andre til et endnu bedre liv.

Sparsommelighed ødelægger økonomien?

Flere gange har jeg hørt politikere fra begge sider af folketinget påstå at et lavere forbrug ødelægger økonomien. Det har de vel som sådan ret i, men hvad er vigtigst; økonomien eller planeten?

Forbrug hjælper økonomien, men ikke verdenen. Overforbrug ødelægger jo med hastige skridt den verden vi lever i. Det koster utrolig mange ressourcer at producere så mange ubrugelige ting, som vi i samfundet bruger penge på hver dag.

Earth Overshoot day faldt i 2018 på 1. august. Earth Overshootday er den dag på året hvor vi har brugt de ressourcer jorden kan regenerere. Vi bruger altså langt flere ressourcer end jorden kan genskabe.
Kigger vi på Danmark isoleret, ville datoen blive rykket helt op til 28 marts. I Danmark bruger vi altså ca. 4 gange så mange ressourcer pr. person som jorden kan genskabe.

Det er da tankevækkende!

Så det er rigtigt at forbrug på den korte bane hjælper økonomien, men kunne verdens politikere se længere end deres egen næsetip, så ville de hylde dem der i stedet aktivt søger en mere bæredygtig livsstil med et lavere forbrug.

Gode gamle Mr. Money Mustache giver her sit syn på sagenWhat if Everyone Became Frugal?

En af hans gode pointer er, at de penge der ikke bliver brugt til forbrug, bliver investeret i aktier. Den kapital gør det muligt for virksomheder at øge deres effektivitet i endnu højere grad. På den måde er investering i højere grad med til at fremme samfundet end blindt forbrug er.

Skal vi alle drømme om det samme?

Nogle mennesker brænder for en slags tilværelse, andre brænder for en anden. Den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden, så hvorfor skal alle absolut presses ned i den samme kasse. Der skal da være plads til forskellige drømme for alle mennesker i verdenen.

Drømmer jeg om at flyve verdenen rundt på 1. klasse kræver det et bestemt indtjeningsniveau. Drømmer jeg om at gå hjemme ved mine børn, så kræver det et andet. Drømmer jeg om at have tid til at dyrke min hobby på fuld tid, så kræver det noget helt tredje.

Jeg syntes det er helt fair, at man selv kan vælge hvad man vil bruge sin tid på. Vi har et ansvar for at forsørge os selv, men ud over det, så skal det da være helt frit hvad man vil bruge sin tid på.

Kan jeg leve mit liv til fulde for 120.000 kr. om året, så skal det da ligge mig frit for om jeg stopper med at tjene penge efter det.

Hvad syntes du? Har du nogle gode argumenter for eller imod FIRE konceptet?

Skriv en kommentar